I Am Not Your Negro

Raoul Peck
 
Kirjailija James Baldwin tuskin aavisti uutta kirjaa ideoidessaan, että 30 vuotta myöhemmin hänen raakileeksi jääneestä teoksestaan syntyisi ylistetty dokumenttielokuva ja iskevä rotuerottelun kritiikki.
 
Oscar-ehdokkuuden ja useita palkintoja kahminut I Am Not Your Negro on Raoul Peckin terävän ajankohtainen dokumentti rasismista ja kansalaisoikeusliikkeestä. Elokuva käyttää rankanaan Baldwinin sanoja, erityisesti 30-sivuiseksi jäänyttä kirjaluonnosta. Jos Baldwin ei olisi sairastunut AIDS:iin, hänen kirjastaan Remember This House olisi ehkä kasvanut värisyttävä tositarina kolmesta murhatusta oikeustaistelijasta; Martin Luther King Juniorista, Medgar Eversistä ja Malcolm X:stä.
 

Kirjaa ei tullut, mutta tuore elokuva on kuin Peckin ja Baldwinin käsien läpsäys, joka resonoi tekijöitään suurempana. Omakohtaisen tekstin, Samuel L. Jacksonin kertojanäänen ja arkistopätkien yhdistelmä tuo valkokankaalle neljän vaikuttajan teot ja aatteet. Elämäntarinoiden kautta aukeaa niin rotukysymysten ongelmallisuus kuin taisto, joka #BlackLivesMatter:in aikana jatkuu yhä.
 
Susanna Peltonen
 
 

USA / France / Belgium / Switzerland 2017. NonStop Entertainment
 
Käsikirjoitus/Script: James Baldwin * Kuvaus/DOP: Henry Adebonojo, Bill and Turner Ross * Leikkaus/Editor: Alexandra Strauss * Kopion Lähde/DCP source: NonStop Entertainment * Kieli/Language: English * Kesto/Duration: 95 min * Ikäraja/Age limit: 12 * huom. katalogitiedoista poiketen, elokuvassa ei ole ruotsinkielestä tekstitystä
 
pe 31.3 klo 18:45 Kinopalatsi 2
la 1.4 klo 16:30 Kinopalatsi 2