Ryuichi Sakamoto: Coda

Stephen Nomura Schible
 
Säveltäjä kohtaa vedessä kelluneen ja kuivatetun pianon. Vaikka se on selvästi vioittunut, muusikko saa ilmoille ääniä, säveliä.
 
Ryuichi Sakamotolla on kyky kuunnella. 1970-luvulla uransa aloittanut japanilainen tuottaa poikkeuksellisen populaaria, klassista musiikkia, mutta löytää itselleen täydellisen äänen Pohjoisnavalta purosta, jossa sulaa esiteollinen jää. Ehkä siinä olisi Sakamoton etsimä bachilaisen koraalin alku.
 
Maailmantuskan ja oman kroonisen sairautensa keskellä Sakamoto näyttäytyy stoalaisen tyynenä. Läheisin suhde hänellä on pianoonsa, jonka olemuksesta Sakamoto kertoo tieteellisen tarkasti. Eniten työkäytössä ovat kuitenkin tietokoneet. Niiden ennakkoluulottomassa käytössä Sakamoto on pioneeri, minkä kiinnostava arkistomateriaali paljastaa.
 
Oscar-palkittu (Viimeinen keisari, 1987) ja edelleen aktiivinen elokuvasäveltäjä (mm. The Revenant ja Call Me by Your Name) suhtautuu myös menestykseensä hiljaa hymyillen, ja hänen newyorkilaiskotinsa näyttää niin kovin skandinaavisen selkeältä.
 
Tyyneyteen lienee selityksensä: Sakamoton elämän tarkoitus ei ole palkinnoissa. Hän haluaa vain tehdä työtään ja säveltää kaikkialla olevan musiikin tunnettavaksi kaikille muillekin.
 
Johanna Siik
 
 

pe 6.4. klo 21:15 Maxim 1
la 7.4. klo 16:15 Maxim 2
su 8.4. klo 16:15 Kinopalatsi 1
 
Japani / USA 2017. Doc & Film International
 
Kuvaus: Tom Richmond, Neo Sora * Leikkaus: Keiko Deguchi, Hisayo Kushida, Yûji Ohshige * Pääosissa: Ryuichi Sakamoto * Kopion lähde: Doc & Film International * Kieli: japani, englanti, tekstitys englanti * Kesto: 100 min * Ikäraja: 7